doğumsal el anomalisi el el cerrahisi makrodaktili mikrocerrahi polidaktili sindaktili

En Sık Görülen Doğumsal El Anomalileri

Prof. Dr. Eftal Güdemez en sık görülen doğumsal el anomalileri konusunda bilgi veriyor;

Doğumsal el anomalisi, bebeğin anne karınında başlayan gelişimsel problemleri sonucunda doğduktan sonra karşılaşılan anormal el biçimidir.  Hamilelik sırasında bebeğin elleri ve kolları 4-9 hafta içerisinde şekillenir. Bu süre içerisinde, ellerin ve kolların normal oluşabilmesi için birçok aşama gerekir. Eğer bu aşamalardan herhangi biri normal olmazsa işte o zaman bu, doğumsal el anomalisinin sebebidir. Doğumsal el anomalisi oldukça sık karşılaşılan bir anomali türüdür. Her 20 bebeğin 1 tanesinde doğumsal el anomalisi görülebilmektedir.

Bazı doğumsal el anomalileri oldukça ciddi olabilirken bazıları da daha basit nitelikte olabilmektedir. İşte en sık karşılaşılan dört el anomalisi;

  • Sindaktili – Bebeğin doğduğu zaman parmaklarının bir veya birkaç tanesinin yapışık olması durumudur. Aynı sorun ayak parmaklarında da görülebilmektedir.

  • Polidaktili – Bebeğin bir elinde veya her iki elinde birden fazla parmakla doğması durumudur. Aynı zamanda ayak parmaklarında da görülebilen bir anomalidir.

  • Radial Polidaktili – Bebeğin başparmaklarının birden fazla olması durumudur.
  • Makrodaktili – Bebeğin ellerinde veya ayaklarında normalden daha büyük ve uzun parmakların oluşması durumudur.

Eğer doğumdan önce veya sonra bebeğinizin elleri ve ayaklarında normalden farklı bir durum fark ederseniz doğumsal anomaliler konusunda deneyimli bir el cerrahına göstermelisiniz. Doktorunuz çocuğunuz için en uygun tedavi planını seçecek ve uygulayacaktır. Tedavi sadece ameliyatla sınırlı değildir, ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon ve psikolojik danışmanlık işinin ehli ellerde yapılmalıdır ve en az ana tedavi kadar önemlidir.

Daha detaylı bilgi için

Doğumsal El Anomalisi

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Ünitesi

Amerikan Hastanesi

Koç Üniversitesi Hastanesi

You may also like
Bebeğinizin Parmakları Normalden Fazlaysa Ne anlama Geliyor?
Karpal Tünel Sendromu Masa Başı Çalışanlarını Tehdit Ediyor
Ellerinizi Sakatlamanıza Sebep Olan Aktiviteler

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.